Måndag

Hann inte blogga ihåg så ja skriver lite om måndagen nu istället. På dagen var jag uppe på kontoret från ca 12 till 16 fixade med allt kursmaterial som ska vara på plats när travskolan drar igång om 3 veckor. Fixade även med ett schema över de istraven som är kvar vilka som ska köra vilka gånger. Tror jag fick det rättvist och bra.
Ska även nu i dagarna börja fixa med vårlotteriet, mixtravet och sommarlägrena. Bäst att vara ute i tid ;)
 
På kvällen hade jag guldkursen, vi gick igenom massa tävlingsutrustning och dess verkan. Sedan körde de motion med hästarna så de fick röra lite på sig. Känns skönt att de har haft varit skötare nu under vintern som har underhållit dem.
 
Sedan hade vi gjort iordning en liten föreläsning med Equiterapeut Sara Furulund. Där hon gick igenom Texas och Ellvira och berättade lite om vad hon gjorde och varför.
 
 Vi pratade också mycket om det här med viktgränser. En shettis och ett russ är små ponnyer, och inom travsporten tycker jag man glömmer bort det väldigt ofta. Ungdomar/ vuxna som är runt 18-25 år som sitter på tex ponnytravifokus och gnäller och skäller över att de inte får rida monte på en b ponny! Jag menar en BPONNY!? En B-ponny är gjord för ett barn, Inom ridsporten får du inte tävla bponny efter du har fyll 13 år. Och tänk var ifrån har vi "lånat" ridningen? Jo ifrån ridsporten.
Visst de är ganska pigga och jag kan hålla med om att tex en 12 kan ha stora problem med att orka hålla ponnyerna i trav osv men det ska inte hästen behöva lida för.
På travskolan har vi ju 45kg på shettis och 55kg på russ, och de vikterna är framtagna i samråd med Sara som har många års utbildning av både massering, hästhälsa och ryggar. Sedan är det viktigt att komma ihåg att det är skillnad att rida på ett russ tex nån gång ibland om man ligger på gränsen och att ridträna den.
 
Vi hade en övning efter att sara hade pratat klart som gick ut på att de som ville skulle ta på sig allt som de har på sig när de rider + hästens sadel. För om du som människa väger tex 53 kg så är det ju inte 53 kg hästen bär utan faktiskt hela totalvikten.
Det var väl ca 10 st elever där tror 6 st vägde sig med all utrustning, och de blev aningen chockade när de såg vad vågen stannade på. Det är ju den totala vikten som hästen faktiskt bär,
Det vi ville få ut av denna föreläsningen var ju absolut inte att folk ska sluta rida sina ponnyer om de ligger på gränsen utan faktiskt att de ska tänka på hur de rider och hur ofta. Sedan hur man gör med sin egen häst har vi ju ingenting att säga till om, men det är ju vår skyldighet som ledare att försöka lära ut. Och de flesta klarar vikten nu men det vi vill lära ut är att man kanske inte gör det om ett år.
 
En sak som även inte kom upp så mycket som har en väldigt stor inverkan är ju att en ryttare på 50 kg i obalans och inte rider hästen på rätt sätt sliter och skadar mer än en som kanske väger 57kg men har god balans och rider hästen på rätt sätt. Det ska man komma ihåg.
Och som Sara sa ibland måste man sätta sig själv åt sidan då vi alla som håller på med det här faktiskt älskar våra hästar och vi vill ju dem inget illa.
En sak att väga in är ju att det är skillnad på en bponny och en bponny. Ett klent byggt russ på 120cm tåll ju mindre vikt än ett grovt byggt russ på 130cm. Man får se vad man har för häst och hur den är byggd. Men kom ihåg en "tjock" ponny är inte grovt byggd, den bär dessutom runt på sin egen övervikt. Nog om detta!
 
 
Alla verkade iaf väldigt nöjda och de verkar ha lärt sig något. Sara fick 6 nya hästar inbokade och det var det bästa! De verkar förstå att man måste ta hand om sin häst om den ska hålla länge och prestera!
Så ett stort tack till Sara som gjorde detta för travskolan på sin privata tid,
 
Nu har vi ett nytt projekt på g som vi tror och hoppas att det kommer bli en succe! Mer om detta kommer ;)
 
Nu ska jag åka in till Årjäng och planera Tävlingsgruppens termin inför våren, 3 anmälda hittils opch jag hoppas de övriga också nappar. Som jag brukar säga " Man är ALDRIG" fullärd!"
 
Ha de gött!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0